Bouwwijze
Welke houtsoorten en lijmen worden gebruikt. Hoe steekt het schip motorisch in elkaar. De antwoorden vindt u hier.
Mahonie
Voor dit schip hebben specialisten van onze werf Sipo mahonie uitgezocht met de juiste vlammen, kwaliteit en kleur. Deze warme kleur van het hout geeft aan hoe speciaal dit product is. De romp is gebouwd in drie lagen (2x diagonaal 1x in de lengte) mahonie verlijmd en geniet met epoxy met een totale huiddikte van 23mm. Deze bouwwijze heeft als voordeel dat de romp vormvast en toch licht van gewicht is. Het bijzondere aan dit schip is dat de huidgangen van voor tot achter door lopen zonder een dwarse las, dus gangen van � 11 meter lang. De eikenhouten spanten in het schip zorgen voor een basis voor een goede en vormvaste romp, die ook met hoge snelheden en grote krachten moeiteloos kan omgaan.
Lijmen, lakken en verven
De epoxy lijmen en lakken zorgen ervoor dat er een ongekend lange levensduur op het schip zit en dat het onderhoudsarm is, dat heeft zich in de tijd al bewezen. Het totale schip is voorzien van zeven lagen twee-componenten lak, waarvan de laatste lagen gespoten zijn, om een eindresultaat te krijgen wat u van een schip als dit mag verwachten. Ook het onderwaterschip is voorzien van een twee-componenten verfsysteem, waarvan de laatste lagen in een aangroeiwerende verf zijn.
De combinatie van gelakt mahoniehout, marineblauw- en witte skay en rvs gepolijst beslag maakt dit een schip als geen ander, en dus uniek!
Motorisch
De klassieke uitstraling van dit prachtige model staat in groot contrast met het motorsysteem dat geïnstalleerd is. De twee Volvo Penta's IPS 350 die ingebouwd zijn regelen alles electronisch en zijn perfekt op elkaar afgestemd, zowel met hoge snelheden op open water alswel langzaam varend door de grachten. Vele voordelen biedt dit Volvo systeem ten opzichte van schroefassen en een los roersysteem (conventionele opstelling) O.a. hogere topsnelheid, snellere acceleratie, meer actie-radius, en grotere zuinigheid door het beste rendement uit de overbrenging te halen.
Geluid
De goed geïsoleerde motorruimte is een verhaal op zich: hierbij hebben we de hulp ingeroepen van het gerenommeerd bedrijf op het gebied van geluid en trilling, de firma Van Cappellen uit Papendrecht. Bij dit project 'geluid en trilling' is een advies gegeven om de motoren zo geruisloos en optimaal mogelijk te laten functioneren o.a. door het gebruik van verschillende isolatie materialen. Maar ook de wijze van bevestiging van de motoren op de fundatie en de doorgang van de staartstukken door de romp. De uitgekiende berekeningen speciaal voor dit schip zorgen ervoor dat er geen hinderlijk motorlawaai is, ook niet door de uitlaten want die zitten bij dit systeem onder water in het staartstuk van de motoren.
Schroeven
De staartstukken van beide motoren zijn voorzien van duoschroeven. Op elke as zitten twee schroeven waarvan een schroef links en de andere schroef rechts draait, waardoor het schroefeffect wordt opgeheven. Het afgesloten motorruim is voorzien van een volautomatische blusinstallatie voor de veiligheid aan boord. Ten behoeve van de verse lucht voor het goed functioneren van de motoren zijn achter in de romp mooie rvs luchthappers gemonteerd deze staan via dempings en waterkerende kanalen in verbinding met het motorruim. Een extra optie is de IPS joystick (Inboard Performanche System). Met dit systeem kunt u voordat u gaat aanleggen de beide motoren koppelen op een joystick, dit maakt manouvreren eenvoudig, veilig en leuk. Zie voor dit joysticksysteem ook de site van Volvo
Ankersysteem
Het schip is uitgerust met een eenvoudig te bedienen electronisch ankersysteem, dat vanuit uw positie als schipper gemakkelijk te besturen is. Met een druk op de knop schakelt u de vierfunctie in en zal het 10 kg roestvrijstalen zware anker zakken. Op de display kunt u precies zien hoeveel ketting er wordt gegeven, en met welke snelheid. Met het ophaal alarm en een overbelastingsveiligheid is het ankeren veilig en van alle gemakken voorzien. Door een uitgekiend systeem komt het anker automatisch goed (en niet gedraaid) in de ankerkluis in het voorschip. De roestvrijstalen ankerketting komt vanzelf in de ankerbak terecht in het voorschip.